Szent Mihály Plébánia - Lenti

1-Erzs1. Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.
2. Kétszer segít, aki gyorsan segít. A bürokrácia a karitász halála.
3. A bajbajutottat sohase alázd meg: érezze, hogy örömmel segítesz.
4. Úgy segíts, hogy a rászoruló saját magán is segíthessen. Vezesd rá az öntevékenységre.
5. Ne alamizsnát adj, hanem igyekezz a bajt gyökerében orvosolni.
6. A bajbajutott nem „eset”, hanem személy. Vedd emberszámba, törődj vele, szánj rá időt, türelmet, őszinte érdeklődést.
7. Vedd elejét a visszaéléseknek. Járj utána a fontosabb ügyeknek.
8. Kínos pontossággal számolj el minden fillérről, és köszönj meg minden adományt.
9. A segítség nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts annak, aki segíteni akar.
10. Ne várj hálát. Ne sértődj meg. Ne légy kicsinyes. Imádkozz azokért, akiket Isten szeretetedre bízott…

 

 

 

 

 

 

Egyházközségünk Karitász Csoportjának vezetője, Gaál Dénesné kapta 2018-ban a Katolikus Karitász Caritas Hungarica Díját, melyet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Karitász elnöke adta át október 6-án a budapesti Magyar Szentek-templomában bemutatott ünnepi szentmisét követően. A Katlikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás. Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, fogyatékkal élők és a társadalom peremére sodródott családok támogatása. A díjat évente egyszer adják át egyházmegyénként két-három karitász-munkatársnak.

Gaál Dénesnének gratulálunk az elismeréshez, és köszönjük odaadó szolgálatát!

 

 

 

0-EAz istenszeretetben gyökerező felebaráti szeretet elsődlegesen minden egyes hívő feladata, ugyanakkor az egész egyházi közösség feladata is minden szinten: a helyi közösségektől kezdve a részegyházakon (egyházmegyéken) át az egész világegyházig. Az Egyháznak, mint közösségnek is gyakorolnia kell a szeretetet. Ez viszont megköveteli, hogy a szeretetnek meglegyenek a szervezetei ahhoz, hogy a közösségi szolgálatot rendezetten tudja végezni (XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikája a keresztény szeretetről). A Karitász tehát egyszerre mozgalom és intézmény. Mozgalom, amelyben önkéntesek dolgoznak és intézmény, amely a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezeteként a munkához szükséges kereteket adja meg.
 

Bővebben ...

1-SztESzent Erzsébet, II. Endre, Árpádházi király és merániai Gertrúd gyermeke volt. Már négy éves korában eljegyezték Thüringia leendő grófjával, Lajossal. Jóságának, kedvességének híre egyre jobban terjedt. Leendő anyósa rossz szemmel nézte, hogy játszótársait magával egyenranúnak tekintette, és hogy idegenkedett az udvari formaságoktól.
Házasságkötésük megtörtént, házasságukból négy gyermek született. Lajos 1227-ben keresztes hadjáratba ment, ahol életét vesztette. Erzsébet a szegények oltalmazásáról ezután sem mondott le. A legenda szerint egy alkalommal ételt vitt kötényében a szegényeknek. Összetalálkozott apósával, aki felelősségre vonva megkérdezte, hogy mit visz a kötényében? Erzsébet azt válaszolta, hogy rózsát. Amikor az öreg herceg követelte, hogy menézhesse, az étel rózsává változott. Lapunkon található képek ezt a csodát ábrázolják.

Bővebben ...