Szent Mihály Plébánia - Lenti

Katolikus Krónika • Friss


Szent István-napi megemlékezés augusztus 20-án Lentiben • 2021
Szent István-napi megemlékezés augusztus 20-án Lentiben • 2021

Facebook oldalunk

Galéria

Szent Mihály Hírlevél

Oltrkp

Töltse le legújabb kiadványunkat,
vagy böngésszen a korábbi számok között!

 Szent Mihály Hírlevél

Szeptember 29-én tatrjuk Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyal liturgikus ünnepét, október 2-án pedig a Szent őrzőangyalok liturgikus emléknapját.

A Katolikus Egyház Ifjúsági Katekizmusában (YOUCAT) a következőket találjuk az angyalokról:

54. Kik az angyalok? (Vö. KEK 328-333; 350-351; KEKKomp 60)

Az angyalok Isten szellemi teremtményei, akiknek értelmük és akaratuk van. Nincs testük, nem halnak meg, és általában nem láthatók. Állandóan Isten jelenlétében élnek, és Isten akaratát és védelmét közlik az emberekkel.

Joseph Ratzinger bíboros írta: az angyal „olyan, mint a bennem fölmerülő gondolat, amellyel Isten fordul hozzám”. Az angyalok színről színre látják Istent. Égnek az iránta való szeretettől, és éjjel-nappal Őt szolgálják. Dicsérő énekük nem ér véget. Az Istentől elpártolt – bukott – angyalokat a Szentírás ördögnek vagy démonnak nevezi.

 

55. Kapcsolatba tud-e lépni az ember az angyalokkal? (Vö. KEK 334-336; 352; KEKKomp 61)

Igen. Az ember az angyalokat segítségül hívhatja, és kérheti őket, hogy járjanak közben Istennél.

Minden ember kap őrangyalt Istentől. Jó és ésszerű magunkért és másokért az őrangyalhoz imádkozni. Az angyalok észrevétethetik magukat a keresztény ember életében, pl. valamilyen üzenet átadójaként vagy segítő kísérőként. Az ezotéria hamis angyalainak nincs közük a hithez.

Minden hívő mellett ott van egy angyal, hogy mint oltalmazó és pásztor elvezesse őt az életre. (Nagy Szent Vazul egyházatya; kb. 330-379)